За пръв път в историята на България колко добър в професията е един учител се оценява от учениците, анонимно и независимо

 не правело правителството, министерството или училището и да чакаме нещо да се случи от самосебе си, поемаме проблема в свои ръце и предлагаме решение, по-добро от всичко съществуващо (по-точно несъществуващо) до момента.

Някой веднага ще се усъмни дали това, което предлагаме, е най-добрата система. Вероятно не е, но със сигурност е много по-добра от едното нищо, каквото имахме досега.

Бюрокрацията е много добра на тема велики фрази и главозамайващи „проекти“ и „стратегии“. Но щом стигне до момента как тези неща да бъдат превъплатени в реални, конкретни стъпки и методи за подобряване на образованието, всичко „угасва“ много бързо. Явно от говоренето на общи приказки до правенето на нещо в реалния свят има голяма разлика.

Точно затова ние решихме да направим нещо конкретно, липсващо и нужно за едно по-добро образование. Вместо да се оплакваме какво

Защо смятаме, че този проект е полезен? Защото за да има качествено образование, знанието трябва да бъде представяно по начин, в който двете най-важни страни – учители и учащи – се уважават, отчитат своите положителни и отрицателни страни и си казват честно какво мислят един за друг. За да може утре да подобрят това, което днес намират за недостатъчно добро.

Сигурни сме, че този проект ще бъде в много голяма полза също и за родителите, които ще могат да получават независима информация колко добри са учителите и училищата, където учи тяхното потомство. Защото според една много изтъркана – но никак не по-малко вярна поради това истина – едно от най-важните неща за един израстващ човек е солидното образование.

Административните оценки, давани на учителите – от инспекторати и т.н. (доколкото въобще ги има!) – в никакъв случай не могат да заменят тези на хората, които са в контакт с преподаващите всеки ден. А такава позиция имат само учениците.

Притесненията за „обективност“ могат да бъдат отхвърлени спокойно, когато в проекта оценката на даден учител е съставена от достатъчно представителен брой оценки на различни ученици (естествено е в началото на проекта да има по-малко обективност поради малкия брой оценки). При достатъчно голям брой оценки ще се види много добре, че оценката е обикновено стабилна и постоянна, с малки отклонения от преобладаващото мнение на оценяващите ученици.

Този интернет-сайт е по идея на продължаващия „Проект на Активното Гражданство за по-добро Образование“ на Българският Великден. В този проект видяхме много мнения на предлагащи подобрения в образованието хора. Много от тях отчитат като голям недостатък точно липсата на публично достъпна информация за качествата на учителите, дори била тя и административна.

Ние решихме да не чакаме администрацията да направи нещо – освен че е бавна и предимно отхвърляща външни мнения, тя е пристрастна и твърде лесно поддаваща се на въздействия за запазване на стауквото (своето или на учителите).

Най-главната цел на този проект е да започне една позитивна промяна в начина, по които учители, ученици и родители възприемат образователната система и така да предизвика структурни промени при избора на учители и училища.

На второ място е възможността учениците и родителите да получат потвърждение или опровержение за своята представа за даден учител. Противниците на този проект реагират с твърдения, че учениците не са в състояние да формират меродавно мнение, други пък – че дори и родителите не трябва да имат думата. На тях ще отговорим, че с подобни аргументи не би трябвало да пускат децата си да играят на улицата. Защото вземаните там, на улицата, решения са в много случаи доста по-трудни и могат да имат много по-сериозни последствия отколкото решението да оценят един учител.
Нека първо дадем възможността на учениците да започнат да вземат и решения за собственото си образование, и тогава да искаме да стават по-отговорни към това, което получават и което искат от него.

Най-накрая, този сайт ще бъде много полезен за онези учители, които са отворени към това да погледнат себе си като професионалисти отстрани, през очите на учениците си. И през тези на данъкоплатците, осигуряващи техните доходи. Едва ли има учител, който да не иска да бъде уважаван от учениците си. Всеки учител в крайна сметка е избрал тази благородна и трудна професия за да бъде в полза и в помощ на учениците да се развиват като успяващи в живота личности. Да видиш, че труда ти е оценен, че си уважаван сред израстващите личности, пред които разкриваш света и познанието, е възможност, която силно стимулира и дава едно заслужено чуство на удовлетворение.

Използвайки този проект като една уникална обратна връзка, учителите могат да настройват методите и начините си на обучение, за да може техните професионални и преподавателски умения да се трансформират по-ефективно към умовете на обучаваните от тях. Всичко това може да става без да трябва да бъдат губени месеци или години наред, в които учениците да не могат да комуникират своето мнение за и към учителите по причини като неудобство, страх, прекалена свенливост или затвореност. Самите учители също имат възможност да получат дискретна и честна оценка на своите ученици.

Ще има също „теории на конспирацията“ и подозрения за злоупотреби за начина, по който се приемат, обработват и сърханяват оценките в сайта. Искаме да уверим всички, че сме използвали най-последната дума на интернет-технологиите, здравия разум и логиката, за да подсигурим автентичност на оценките и да предотвратим колкото може повече опити за злоупотреби.

Този интернет-сайт се притежава и оперира от Българският Великден – неполитическа неправителствена организация с общественополезни цели за България, започнала своето съществуване през 2000-та година. Идеята и осъществяването на този сайт са изцяло на Българският Великден – без каквото и да било държавно, частно или административно участие. Всички решения как се развива този проект се вземат изключително и само от независимите съмишленици на Българският Великден.

Дано с този проект наистина успеем да подобрим с нещо българското образование!

от министерства, училища, учителски съвети, настоятелства и всякаква друга бюрокрация.

Влезте в страницата от ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *