/Йорк, Великобритания, 26 февруари – 3 март 2002/

            През 2002 година с любезното съдействие на Министерството на науката и образованието и Съвета на Европа имах възможност да участвам в семинар на тема “Нови насоки в обучението по история”.

Семинарът се проведе в Йорк /Великобритания/ от 26 февруари до 3 март 2002 година.Градът е с богато минало – бил е военно селище наричано Еборакум.Градът е бил посещаван от императорите Хадриан,Септимий Север и Константин Велики. Хрониките разказват,че през 306 година тук Константин Велики е провъзгласен за император.Счита се,че той е починал също в Йорк.В началото на Средновековието градът е бил център на Кралство Нортумбрия. Градът е избран за седалище на втората по значимост архиепископия на Острова.Градът е бил важен образователен център, родно място на монаха Алкуин,който е бил ръководител на школата в църквата “Свети Петър” известна днес повече като Йорк Минстър.

 В Ранното средновековие градът е превзет от викингите,които го наричат Йорвик. Другото значимо за английската история събитие,с което се слави градът,е разгромът на викингски отряди под предводителството на Харалд Хардрада – съюзник на херцог Вилхелм Нормандски от английския крал Харолд през 1066 година.

 В по-новата история на Англия градът е известен и с това,че става един от центровете на междуособиците между фамилиите Йорк и Ланкастър/”Войната на бялата и червената роза”/,завършили с почти пълното изтребление на старата английска аристокрация.

  Изборът на града за място на семинара беше повече от подходящ…Тук всичко е история.Историческите епохи са се наслагвали непрекъснато и днес история и съвременност са преплетени в неразривно и органично единство.От посещението в York Castle Museum, Rievaux Abbey, King James`School проличаха големите грижи за опазването на историческото наследство на Великобритания,пълноценното му използване в обучението по история,както тясната взаимна връзка между музей, училище и общественост.Това е една от главните причини графство Йоркшир – чието седалище е Йорк – да има среден успех на GCSE по история над средния успех за цяла Англия и Уелс.

 За да бъде разбран подходът към връзката училище-музей във Великобритания е необходимо да се имат предвид две важни особености на обучението по история там – първата е по-широкото тълкуване на понятието “исторически извор” и разбирането,че историята е не само наука,а и изкуство.Че историкът е не само учен,а и артист, художник…

 Взаимодействието между учители, музейни специалисти и доброволците на дружество English Heritage е много тясно и поради това много плодотворно.В това се уверихме лично при посещението на York Castle Museum.В музея е показана историята на града  в периода от ХVІІ век до наши дни,а също така битовата култура на неговите граждани.

Това,което бе впечатляващо бе работата с учащите,за която научихме от музейния специалист.Към музея има помещения,оборудвани като класни стаи,където учениците в спокойна и в същото време атрактивна обстановка могат в буквалния смисъл да се докоснат до историята…На учениците се предоставят оригинални или копия на различни предмети и реалии и се поставят специфични задачи – да разпознаят занаятчийски инструменти и да обяснят за какво служат те,да облекат костюм по избор и да проучат на коя епоха,социална група принадлежи…По този начин учениците са не просто пасивни съзерцатели,а съпреживяват историята,за пръв път може би се явяват в ролята на нейни изследователи…

  При посещението на Rievaux Abbey имахме възможност да се запознаем с богатата дейност на дружеството English Heritage. То обединява доброволци от цяла Англия, които считат участието в работата му за чест.Дружеството има богата издателска дейност.Специално за учители издават проспекти и набор от материали за всеки обект, който учителят може да използва по своя преценка и около които може да организира разнообразни дейности за своите ученици – сам или със съдействието на музейни специалисти и членове на дружеството.

 Материалите включват планове на обектите,историческа справка за,интересни детайли,откъси от исторически документи,отнасящи се до обекта и работни листове със задачи,отнасящи се до различните възрастови групи ученици.На място се предоставят комплекти от вещи – оригинални или копия – чрез които се организират различни ролеви игри.

 Посещенията на исторически места се планират и организират предварително и много прецизно.При предварителната заявка учителите попълват подробни формуляри,което осигурява изключително добрата организация на посещенията на такива обекти.

 Освен по време на учебната година посещения и различни дейности се организират и във ваканциите –предимно лятната.Учениците копират и рисуват на терен, пресъздават различни исторически ситуации.

 По този начин английските ученици съпреживяват историята….

  

                                                       Мирослава Симеонова

                                                       Учител по история

                                                       в СОУ” П.К. Яворов”

                                                       гр. Пловдив

                                                       mira_clio@abv.bg 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *