1. Обосновка на изграждането на Културни маршрути в България

3. Екип реставратори, археолози, преподаватели, художници, туроператор и архитект, представляващи неправителственото сдружение с идеална цел „Български културни следи” си сътрудничат с общините по проекти за повишаване на обществения интерес към историческите и културни богатства на България. В момента усилията са съсредоточени върху изграждането на културни маршрути и придружаващи пътни карти и образователни материали.

Настоящата презентация подчертава положителното въздействие на изграждането на културни маршрути върху две американски общности: Бостън, Масачузетс, с население от 600 000; и Салем, Масачузетс с население от 40 000 души. Обзорът може да помогне на политиците в България да преценят приложимостта на местно ниво.  

4. Маршрут „Свобода”, Бостън

Маршрут „Свобода” е създаден през 1951 г., за да улесни достъпа на посетителите на Бостън до историческите му забележителности и да даде тласък на туризма. През годините маршрутът се разширява и усъвършенства. Днес различни частни и обществени организации, включително управата на Бостън и щата Масачузетс, Национална служба „Паркове” и Фондация  „Маршрут Свобода”, поддържат и рекламират маршрута. Заедно тези организации са направили маршрута вълнуващо историческо приключение – неотменна част от културното наследство на Бостън и страната. Всяка година повече от 1.5 милиона души изминават маршрута, откривайки миналото на Бостън, свързано с Войната за независимост, но в модерна градска среда.      

5. Маршрут „Свобода” започва от туристическия център, разположен в „Бостън Комън”, най-стария обществен парк в САЩ, създаден през 1634 г. Посетителите следват червена лента, която води до обектите по маршрута, и използват карта, която получават в туристическия център.

7. Кралският параклис, 1749 г., става център на лоялистите в опозиция по време на Войната за независимост.

9. Забележете, че пътеката е маркирана с боя, или изградена от червени тухли. Тук метален медальон маркира входа към паметник с историческо значение, и по-малка тухлена пътека води към него.

Постоянната тухлена пътека се поддържа по-лесно, но е по-скъпа като монтаж.

10Различни видове табели са в помощ на туристите и привличат нови посетители.

11. Дом за срещи “Олд Саут”

Построен през 1729, домът „Олд Саут” става място за срещи на гражданите, които се противопоставят на британското господство. Именно тук се е състояло Бостънското чаено парти.

12. Тъй като маршрут „Свобода” се посещава от много хора, тук се организират много местни мероприятия.

Туристите са публика на различни актьорски изпълнения, които дават колорит на маршрута.

13Жива статуя

14. Маршрут “Свобода” преминава през места на ежедневна дейност като този открит пазар.

15. Пътеката в зоните на строеж се поддържа редовно; има маркировка, където ще бъде очертана нова червена линия от общината.

16Общината поддържа червената пътека на маршрута дори по време на мащабно строителство.

Правителството е осигурило също така и преградни съоръжения за защита на посетителите от активната строителна дейност.

17. Маршрут “Свобода” води до къщата на Пол Ривиър, икона на войната за независимост. Вижте медальона, който маркира входа на къщата-музей.

19. Маршрут “Свобода” минава през ресторанти, магазини и фирми.

21. Църквата „Олд Норт” 1723

В нощта на 18 април 1775 в камбанарията са окачени фенери за да предупредят патриотите за настъплението на британските войници.

22Църквата „Олд Норт”е една от най-популярните дестинации по маршрута.

23Друга спирка по маршрута: гробището, където е погребан американският революционер Пол Ривиър.

24. Вследствие на успеха на маршрут “Свобода” Бостън изгради други маршрути за насочване на жителите и посетителите към други забележителности.

            - Маршрутът на афроамериканското културно наследство представлява пешеходна пътека  с дължина 2,3 км. Национална служба „Паркове” организира и безплатни посещения.

            ·Литературният маршрут на Бостън включва обекти в Кеймбридж и Конкорд, Масачузетс. Може да бъде изминат с автомобил или специализирани автобуси.

            - Маршрутът на културното наследство, свързано с Бостънските жени се състои от пет пътеки из кварталите на Бостън.                    

            - Маршрут „Семейна история”.

            · Маршрутът „Ирландска история” е в чест на ирланските имигранти, по-конкретно 150-тата годишнина от гладуването на ирландците, когато умират над 1 000 000 ирлански имигранти.

            · Музей на мореплаването

Тези маршрути нямат улична маркировка като маршрут „Свобода”; но се предлагат многобройни публикации, карти и туристически възможности.

25Културен маршрут Салем, Масачузетс

Община Салем, с население 40 000, се облагодетелства значително от изграждането на маршрута.

Маршрутът минава през исторически обекти от 17 век, свързани с процеси срещувещици, исторически обекти и паметници свързани с мореплаването, многобройни исторически сгради, домове на писатели и много музеи.

26. Туристическият център предлага на посетителите карти и образователни материали за да направи прекарването им по-интересно.

Маршрутът е маркиран с червена линия както в Бостън.

28. Музеи, магазини и павилиони привличат многобройни посетители.

30. Маршрутът включва многобройни исторически сгради като домът на Джон Уорд от 1684. По-долу табелата привлича и информира посетителите.

31. Културният маршрут Салем, Масачузетс насърчава релаксиращи разходки с многобройни възможности за отклонение от маршрута в местни ресторанти, магазини, или живописни квартали.

32Важна задача на „Български културни следи” е да привлече обществен интерес и признание за българското културно наследство чрез съвместна работа с общините за изграждане на културни маршрути.

„Център за консервация” в Уилямстаун, Масачузетс, САЩ, участва в сдружение „Български културни следи” като институционален член.

За контакти:

Елена Кантарева-Дечева, председател на „Български културни следи”  

                                   032/620709; e-mail: edecheva@evrocom.net

Синтия Лук, зам.-председател на „Български културни следи” и представител на институционалния член „Център за консервация” в Уилямстаун, Масачузетс, САЩ,

                                   Williamstown Art Conservation Center,

                                   Williamstown, Massachusetts, USA

                                   413/ 458-5741; email: cluk@williamstownart.org

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *