РАЗКРИТА Е ТАЙНАТА НА ЕДНОВРЕМЕННОТО ИЗЧЕЗВАНЕ НА ДВЕ ГОЛЕМИ ЦИВИЛИЗАЦИИ  

 Загадъчното изчезване на цивилизацията на маите в Централна Америка и падането на китайската династия Тан, вероятно е предизвикано от значителни промени в климата.

До такъв извод е достигнала група от Немския национален център за науките за земята. Учените се опитвали да установят защо в края на ІХ и началото на Х век сл. Хр. в две противоположни точки на земята-практически едновременно се е прекратило съществуването на две от най-значимите цивилизации през този период. Маите са обитавали територии от днешно Мексико, Гватемала, Хондурас и Белиз от около2600 г. пр. Хр. Периодът между 250 и 900 година сл.Хр. се нарича “Класически” и е свързан със създаването на йероглифното писмо и текстове. След този период маите напускат своите градове и цивилизацията им загива. Китайската династия Тан е управлявала Поднебесната империя в продължение на почти триста години (618-690)и(705-907), време наречено в историята-“Златен век”,  след което е настъпил период на феодални междуособици.    И двете цивилизации се намирали в мусонни региони,  земеделието в които зависи от количеството на падналите през сезона дъждове. През разглеждания период вероятно сезонът на дъждовете не е успял да осигури необходимото за селското стопанство количество влага. 
Изучавайки характера на дъждовните отлагания за изследвания период в Китай и Мезоамерика, учените считат, че настъпилата суша и последвалият я глад е довел до залеза на тези цивилизации. Последният император от династията Тан умира през 907г., а последният известен календар на маите е датиран за 903 година. Изследователите свързват климатичните промени с феномена “Ел- Ниньо”, представляващ температурни колебания на повърхността на водата в тропическите ширини на Тихия океан. Това довежда до изключително мащабно нарушаване на циркулацията на атмосферата, което предизвиква засушаване в традиционно влажни региони и наводнения в засушливи.По информация от британския The Times и препечатка в Lenta.ru.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *