Орфей

28.01.2011

Още през 6 век пр.Хр гърците нарекли Орфей „блестящо известен“. Учените още спорят дали той е реално съществуваща личност или е рожба на магическото въображение на траките. Легендите за вълшебния певец са свързани най-често с планината Родопи. Най-великият поет и музикант на древния свят е роден и живял в днешните български земи.

Орфей бил цар и жрец. Той създал загадъчна религия, която учела хората как да постигнат безсмъртие чрез самоусъвършенстване и  овладяване на тайно знание. Орфиците не извършвали кървави жертвоприношения и не вкусвали месна храна. Те поставяли върху олтарите на боговете питки и плодове, потопени в мед. Пеели свещени химни, написани от Орфей. Древните вярвали, че и първата азбука, на която пишели хората, е дело на родопския певец.

На много места са запазени легенди, свързани с Орфей. Разказва се, че е роден в родопското село Гела, слязъл е подземното царство през пещерата „Дяволско гърло“ и че бил погребан в гробницата – мавзолей край село Татул.

Образът на Орфей е съхранен и в българските народни песни, само че променен – в тях се среща като ненадминатия свирач Иве, побратим на Крали Марко.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *