Има 3 периода в развитието на гръцкото облекло – архаичен, класически и елинистичен.

1.

Облеклото през архаичния период било грубо и елементарно. Изработвало се основно от нещавена овча кожа. Гърците оформяли овчето руно като правоъгълно парче, след което го закрепвали около раменете и тялото с игли. Носели се и наметала с качулка, кожени навуща и островръхи шапки. В късния Архаичен период в Гърция се установява по-напредналото общество на Йонийците. Те произвеждали текстил от вълна и лен с добро за времето си качество.

null

Видове дрехи:

Пеплос

Пеплос -  женско облекло, направено от две парчета плат, закопчаващ се и на двете рамене с игли и пуснат под талията, където е престяган с колан. През Елинистичният период пеплосът започва да се пристяга с колан под бюста. Носело се и като връхна дреха. В началото се изработвал от лен и вълна,  по-късно и от памук и коприна.

Хитон – класическа дреха за гърците от времето на Архаичния период до края на Елинистичния период ( 320 – 30 год. пр. ХР. ). Носел се от мъже и жени. Представлява парче плат от лен или вълна, което се драпирало по разнообразен начин и се прикрепял на рамото с декоративни игли (fibulae). Около кръста се пристяга с колан. Дължината му е различна според периода и предназначението му. При мъжете през Архаичния период е дълъг, след това започва да се скъсява и стига до коленете. Жените винаги са носели дълги го глезените хитони.

null
Хаматион (или химатион) – плисиран плат обвиващ тялото, който може да се мята и на главата като качулка. Носил се и от двата пола

2.

Класическото гръцко облекло от 5 и 4 век пр.Хр. е в  драпиран стил, като по дрехите почти липсват шевове.

Мъжете и жените се обличали по подобен начин, като облеклото им се състояло от правоъгълни парчета тъкан плат с различни размери и материи, драпирани по различни начини и прикрепвани посредством ленти и декоративни игли. По дрехата нямало никаква кройка. Тази семплост се компенсирала от невероятното разнообразие на нейната употреба, което зависело от въображението на този, който я носи.
В течение на времето се произвеждали все по-фини тъкани, предимно ленени, което позволявало да се измислят все по-нови начини на драпиране, особено при женското облекло.

3.

През Елинистичния период дрехите станали много разнообразни. При лошо време се носели шапки. Тези с периферия се наричали петаз, а тези без – пилос. Обувките и на двата пола представлявали кожени сандали, мъжете носели и ботуши. Появили се и бижута – фино изработени и богато инкрустирани. Жените се гримирали, като подчертавали очите, миглите и скулите си.

Жените пускали косата си дълга, като често я къдрели или вдигали на кок. Декорирали прическите си с диадеми и панделки. Много жени носели перуки в различни цветове. Някои ходели с качулки.

2 Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *