В навечерието на Празника на славянската писменост Педагогическата библиотека предоставя на своите читатели ценна книжна колекция, дарена с препоръката на проф. Клео Протохристова от наследниците на известната пловдивска фамилия Петко и Пенка Петкови. 
         Интерес представляват шесттомната енциклопедия „Всеобщая история искусств“, едноименната тритомна енциклопедия на М. Алпатов, „История импрессионизма“ и „Постимпрессионизм“ на Джон Ревалд, малка енциклопедична поредица за изобразителното изкуство на сръбски език, „Театральная энциклопедия“ в пет тома, „Тридесет години български симфонични оркестри“.
         Ревностните библиофили навярно ще се удивят на автентичен каталог на изложбата на Мадам Тюсо, в който са представени и биографични данни за популярните личности, чиито восъчни фигури съставляват световноизвестната сбирка – крале, политици, свещеници, артисти, писатели, космонавти и др.
         За чуждоезиковото обучение на студентите, както и за общата култура на всеки хуманитарист са полезни предоставените литературни съчинения на класически западноевропейски, американски и руски автори. Богатството от двуезични речници – английско-руски, руско-френски, италианско-руски и дори китайско-руски със сигурност ще зарадват читателите. Романизираните биографии на Жорж Санд, Чарли Чаплин и Бертолд Брехт ще допълнят удоволствието от досега с дарената колекция.
         „История на философията“ в пет тома, независимо от идеологическата и обремененост, наследена от недалечното минало, и тритомните „Съчинения“ на Платон /на руски език/ без съмнение ще предизвикат любознателността на сериозната читателска аудитория.
         А любителите на пътешествията биха потърсили в предложената сбирка туристическите справочници за „вечния град“ Рим и за Белгия.
 
        
         * За сведение на по-младите читатели арх. Камен Петков, родоначалник на фамилията – дарител, е завършил образованието си в Германия и едопринесъл за оформяне архитектурния облик на Пловдив. Той е проектирал сградите на Околийския съд, културния дом „Шалом Алейхем“, възстановената след опожаряване през 1932 г. фасада на Католическата църква.
          Пенка Петкова е музикален педагог от висока класа, възпитал плеяда даровити личности.
 
 
 
Информацията подготви Здравка Грънчарова, библиотекар в Педагогическа библиотека, Дирекция „Образование и наука“, община Пловдив.
 

 
 

ЧАСТ ОТ КОЛЕКЦИЯТА НА ФАМИЛИЯ ПЕТКОВИ
 
 
/КНИГИ В ПОМОЩ НА ЧУЖДОЕЗИКОВОТО ОБУЧЕНИЕ/
 
 
 
 
 
1. Comment visiter..xml:namespace prefix = st1 ns = „urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags“ />Rome 
2. Dumont, G.- Еn Belgique
3. Emile Zola – Contes et Nouvelles
4. Simenon – La pipe de Maigret
5. Steinbeck,J.-The red pony  
6. Maurois, Andre – Une carriere
7. Камоэнс, Луис – Сонеты
8. Dreiser, T. – Sister Carrie
9. Shelley, P.B. – Poetry and Prose
10. Японская новелла 1960-1970
11. Thackeray, W. M.-The book of snobs
12. Your personal Mark Twain
13. Stevenson, R.L.- Treasure island
14. Stendal – Vanina Vanini
15. Manoll, M.- Saint Exupery
16. Cooper, J. F. – The last of the mochicans 
17. France, A. – Lile des pingouins                
18. France, A.- Nouvelles 
19. Auteurs bulgares
20. Recits et nouvelles
21. Saint-Exupery – Terre des homes
22. Merimee, P. – Nouvelles choisies
23. Vailland, R. – Les mauvais coups
24.Anthologie de la literature fr. moderne
25. Balzac, H. – La peau de chagrin
26. Gautier, T. – La Capitane Fracasse
27. Reader for advanced students
28. Цветаева, Марина – Избр. произведения
29. Махабхарата. Рамаяна
30. Фет, А. А. – Лирика   

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *