На 01. 06. 2006 г. от 18 часа Балабановата къща в Стария град ще посрещне приятели и почитатели на творчеството на малката Дафина Георгиева – Роня.

Поводът е премиера на книгата „Аз съм един сън“ на издателство „Егмонт България„.

Организатори са : Педагогическа библиотека към отдел „ОН“ – Община Пловдив и Народно читалище „Възраждане“.

Представя Мария Гарева – съставител и редактор на изданието.

Участват: проф. Клео Протохристова, Мая Новоселска, Огнян Видев, Петър Змийчаров.

„Полетът на Дафи бе прекъснат. Тя загина, връхлетяна от лека кола на пешеходната пътека до Американския колеж на 18 ноември 2003 г. И остана завинаги на 14 години. Прекършен беше един талант, току-що започнал да избуява. “

„Аз съм един сън“ е книга, която се родее едновременно с биография в развитие и със своеобразна антология с избрано. В нея са включени стихотворения, есета, дневници, имейли, рисунки.Отвсякъде лъха хумор и много фантазия“, пише в предговора към книгата Мария Гарева.

 “…В изкуството е рисковано  да се предрича, но със страшната гибел на Дафина Георгиева градинката на поезията ни май загуби едно ценно бъдещо цвете. И това е тъй тъжно, че никакъв тъгопоглъщач не може да помогне в случая.“ Това са думи на големия български поет и драматург Валери Петров.

А изкуствоведът Петър Змийчаров „изповядва“ : „…всяка рисунка, която придружава (или предшества) есетата и стиховете на Дафина, може да посрами дори шестдесетгодишния мъдър и зрял Матис.

Защото тя е достигнала изразителността на неговите дълбоки и чисто черни очи едва тринадесетгодишна.“

С разрешението на издателство „Егмонт България“ ще си позволя да открехна прозорчето към света на Дафи.

СВОБОДНА

Събуждам се с дъжда.

Пея моите песни за слънцето.

Нося пера на птици в косите си.

Вятърът е дъхът на сочните ми устни.

Моите малки стъпки по тревата са молитва

да остана завинаги дете !

Пожелавам ти да си измислиш сън!

В сънищата се случват мечтите!

В сънищата няма правила.

Сънувайки, може да ти се случи всичко.

Докато сънуваш, можеш да преживееш

какво ли не.

Да преследваш вятъра.

Да хванеш за ръка слънчев лъч.

Да вървиш по Млечния път.

Да косиш с Луната златните класове.

Вечният спор между Луната и Слънцето -

Слънцето дава от огъня на житните класове,

а Луната обира реколтата.

ДОБРИНАТА

Когато направя добрина, се чувствам удовлетворена и щастлива – също както човека, на когото съм помогнала. Защото една ласкава дума, едно благородно дело могат да заличат много грехове.

Да радваш хората е най-висшето благо. Това значи да направиш избор между себе си и ближния, значи да се отдадеш изцяло на една добра кауза. Тогава те изпълва прекрасно чувство.

Най-малкото, което можеш да сториш, е да се усмихнеш на непознат. Усмихни се, защото твоят жест може да е единствената приятна случка през деня на този човек.

Щом направя щастлив някого, се чувствам така, сякаш току-що съм изпила един горещ шоколад, сякаш съм балон, готов ей сега да се пукне от щастие, сякаш мога да литна и да достигна слънцето (точно като Икар).

Човекът до мен може да забрави за моята добрина, но аз ще я помня, защото тя ми дава енергия и сили да продължа напред. И изведнъж чуждата радост става моя лична. Така се чувствам истински жива, а светът изглежда по-привлекателен.

Човек сам създава радостите си – зависи от коя страна на нещата ще ги погледне – добрата или лошата.

Материалното не прави щастливи хората, а духовните ценности и мечтите. Красивото и Истинското оцветяват живота във всевъзможни багри и той става по-интересен.

…Доказано е, че щастливите хора работят по-добре, постигат по-големи успехи, но те сами рисуват ежедневието си, сами създават своята вселена.

Това е само част от търсенията на Дафи, част от нейния чист, лъчезарен и добронамерен поглед към света.

Премиерата на нейната книга „Аз съм един сън“ на издателство „Егмонт България“ ще се опита да разкрие „мелодията на духа“ на Дафи.

Първи юни, 18 часа, Балабановата къща.

Информация за книгата можете да получите и в сайтовете:  www.egmontbulgaria.com , www.odk-plovdiv.com  и www.zaroditeli.hit.bg

Иванка Лапавичева – ст. специалист в Педагогическа библиотека – отдел „ОН“

Забележка: Иванка Лапавичева – ст. специалист в Педагогическа библиотека – отдел „ОН“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *